Oczywiście dla części z nas nie jest czymś dziwnym talerz wykonany ze składników zbożowych, zwłaszcza z chleba. Coraz więcej restauracji podaje w ten sposób zupę. Mimo to produkcją opakowań lub naczyń ze składników naturalnych zajmuje się nie tylko gastronomia. Jednak na początek trochę terminologii związanej z opakowaniami – w aspekcie ekologii.
Co to są opakowania ekologiczne?
Najnowsze trendy w produkcji i użytkowaniu opakowań ekologicznych
Zacząć może należy od faktu rosnącej popularności polimerów biodegradowalnych, których powszechne wykorzystywanie będzie w dużej mierze zależało od ich cen, które póki co nie należą do najniższych.
Kolejnym trendem jest rosnąca świadomość społeczeństw, jeśli idzie o wykorzystywanie takich opakowań, choć są rożne zdania na ten temat, jeśli idzie o Polskę. Mimo to coraz więcej osób odczytuje charakterystyczne loga na opakowaniach, które mogą między innymi informować o:
W jednym z programów telewizyjnych z cyklu „Jak to jest zrobione” chętni mieli okazje obejrzeć cykl produkcyjny rozpoczynający się od przywozu dziesiątek ton ziemniaków, na koniec okazało się, że produktem końcowym tego cyklu są między innymi tacki i pojemniki na jajka. Zatem produkt całkowicie biodegradowalny i nieszkodzący środowisku naturalnemu. Używa się już nawet terminu – bionaczynia.
Ale nie tylko ziemniaki mogą służyć do produkcji kubków lub tacek – surowcem mogą być choćby otręby pszenne. Jedna z firm produkuje kubeczki do jogurtu z przewagą (ponad 80 proc.) w nich kukurydzy. Pojawił się również bioplastik, w którego składzie znajduje się trzcina cukrowa. Pojemniki z bioplastiku wykorzystywane są między innymi do kosmetyków.
Bez opakowań ani rusz
Coraz więcej żywności znajduje się w opakowaniach, co zabezpiecza również przed jej utratą. Opakowania mają też funkcje dekoracyjne i są nierzadko bardzo wymyślne, przypominające zabawki. Opakowania ułatwiają transport, zabezpieczają przed urazami i zepsuciem.
fot. Pixabay.com